niedziela, 2 września 2012

Pancakes czyli naleśniki amerykańskie

Dziś post troche z innej beczki niż dotychczas- mianowicie dziedzina kulitaria :)  Bardzo chciało mi się coś słodkiego, a akurat nic ciekawego nie miałam w szafce więc postanowiłam upichcić sobie naleśniki amerykańskie. Do ich przygotowania nie trzeba dużo produktów- właściwie te, które zawsze mamy w domu. Całość przygotowania zajmuje ok. 10 min + czas pieczenia.



Co potrzebujemy do przyrządzenia ok. 12 placuszków mojej wielkości:

2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Sposób przygotowania jest bardzo prosty: ubijamy jajka, dodajemy do nich wszystkie składniki a na samym końcu dorzucamy roztopioną odrobinę masła. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ot cała filozofia. Placuszki pieczemy na małym ogniu, na patelni bez dodatku tłuszczu.

Placuszki można jeść z czym się tylko zapragnie, ja miałam w lodówce dżemy i nutelle. Z dżemem morelowym smakują świetnie- w sam raz dla łasuchów.

A poniżej kilka zdjęć z etapu tworzenia:

Tak wyglądał sam start- czyli przygotowanie produktów.

Pieczemy pierwszą stronę naleśnika :


Tak wyglądają obydwie, upieczone strony naleśnika.
Tak upieczone naleśniki możemy spożywać z czym tylko chcemy, nawet z samym cukrem pudrem smakują bardzo dobrze. Ja jadłam je jeszcze ciepłe z dżemem z kawałkami owoców- pycha.




To tyle z moich kulinarnych zmagań " na szybko".
 Dajcie znać czy same przysądzacie tego typu słodkości i jakie polecacie :)

25 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smacznie :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pankejksy z tym, że ja robię na mace pełnoziarnistej :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też ;D ale mam ją przesypaną w pojemniku to do potrzeb zdjecia znalazłam inną ;p

      Usuń
  3. kiedyś próbowałam je zrobic, ale nie dość, że je przypaliłam to w środku były surowe, od tamtej pory już nie eksperymentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. najczęściej stawiam na szybkie śniadania, ale zdarza mi się w weekendy robić pancakes. jem je z syropem klonowym lub z dżemami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też je lubię i na pełnoziarnistej przyrządzam:) Np. z jogurtem i owocami.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam naleśniki i tez dzisiaj zrobię jak ty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam je z syropem klonowym ;)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. od dawna już planuję zrobić te pancakes'y :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wygladaja smakowicie :D ale znajac mnie i moje cuda w kuchni to nawet nie wiem czy by mi wyszlo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm... ale mi apetytu narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  11. od jakiegoś czasu mam na nie ochotę:) spróbuje je zrobić na śniadanie Tż-owi ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. mniamuuu. :) dopiero co zjadłam śniadanie, ale na takie naleśniczki to bym się skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam;-) Robiłam kiedyś takie naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja mama tez je robi :) Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Miałam dzisiaj na nie ochotę rano, ale nie znałam przepisu...
    Może jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam pancakesy! chyba bardziej od zwyklych nalesnikow.
    ale ja osobno ubijam bialka i piane lekko wprowadzam do masy. Twoj sposob jest szybszy i widze tez dziala!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam naleśniki w każdym rodzaju hi hi

    OdpowiedzUsuń
  18. wole te naleśniki niż te tradycyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. zaraz sobie je zrobię :) ciekawe czy wyjdą :D

    OdpowiedzUsuń